Hvordan kjøpe trapp

Trappa er et av de viktigste møblene i huset, som kan gi boligen din den stilen du ønsker. I dag er det veldig mange valgmuligheter innen trapp, og utviklingen går raskt. Så hva bør du tenke på når du kjøper trapp? Her er tipsene som gir deg oversikten!

Trappa betyr mye for interiøret, og den rette trappa skal kle hjemmet ditt. I tillegg betyr trappevalget noe for innemiljøet.

De siste årene har det blitt større oppmerksomhet på trappen som et møbel, og ikke bare som en praktisk anordning for å kunne bevege seg mellom etasjene. Nordmenn er også svært interessert i interiør, og det bidrar også til at folk har oppdaget at det er stor forskjell på trapper.

Tuva 180 Repo Lysitrinn 5
Trappemodell Tuva med åpne trinn og underliggende vange. Led-stripe under trappenesen gir jevn belysning på trinnet. Spilene på veggen har samme utførelse som trappetrinnene.

Flere valgmuligheter

Daglig leder i Trapperingen, Espen Eriksen, mener at tilbudet på trappefronten også har bidratt til denne trenden.

– Valgmulighetene innen trapp har blitt flere, både når det gjelder design, materialbruk og overflatebehandlinger. Dermed er en trappeløsning som passer inn i det øvrige interiøret blitt mer tilgjengelig for folk, mener Eriksen, og legger til at valg av trapp er noe som må gjøres tidlig i en husbyggeprosess, og som det er viktig å tenke nøye gjennom.

Trapperingen er en kjede av seks tradisjonsrike norske trappefabrikker, og de får mange spørsmål om hva man skal tenke på når man skal kjøpe trapp. Mange er litt usikre på hvordan de skal kjøpe trapp og er ikke klar over alle mulighetene som finnes. Og ettersom en trapp kan være en stor investering, og noe som skal være i huset i mange år, prøver vi å gi trappekundene all den informasjonen de trenger for å gjøre gode valg. Her er ti ting å tenke gjennom når du skal kjøpe trapp.

Trappetype Rett Sving Repos
Av trappetyper kan man velge mellom repostrapp (90-graders og 180-graders), rett trapp og svingtrapp (90-graders og 180-graders).

1. Trappetype

Med typen trapp menes om det er svingtrapp, rett trapp eller repostrapp, som er en trapp med et platå mellom trappene. Det er selve trapperommet, altså stedet der trappen skal plasseres, som avgjør hvilken trappetype man kan ha i boligen.

– Toget for trappevalg går mens huset eller leiligheten bygges, og terskelen for bytte ut trappen når den først er på plass er høy. Mens drømmesofaen eller drømmelampene kan vente en stund, er det sjelden at man skifter ut trappen i ettertid, så det gjelder å gjøre de riktige valgene mens man har mulighet.

Den trappetypen det selges mest av, er 90 graders svingtrapp. Det er en trapp som går i en 90-graders sving mellom to etasjer, og som svinger enten til høyre eller til venstre. En 180 graders-svingtrapp svinger enda mer, og hvis du startet på sørsiden i første etasje, går du ut av trappen på sørsiden også i andre etasje. Det gjør du som oftest også med en repostrapp. Men da er det to rette trapper som er satt sammen, og så tar du svingen selv på reposet – en mellometasje i selve trappa før du fortsetter over i den andre rette trappa. En repostrapp er tryggere å gå i takket være reposet. For dersom et barn eller andre skulle være så uheldig å falle i trappa, vil man sannsynligvis ikke falle lenger ned enn til reposet, altså bare halve trappelengden.

2.Trappemodell

Ulike trappemodeller kan ha svært ulike design, og her har det skjedd en stor utvikling de siste årene. Det er kombinasjonen stolpe – håndløper – spile som definerer trappemodellen, og for å gjøre det enklere for kundene har vi delt inn kolleksjonen i ulike kategorier, som moderne, klassisk, basis og tradisjon. En moderne trapp har gjerne et «luftigere» design med skjulte vanger, og mye innslag av glass og stål, mens en klassisk trapp ofte er mer kompakt, og har flotte detaljer på både trinn, stolper og rekkverk. 

Det er viktig å velge en trapp man liker, og – viktigst av alt – som passer inn i boligen for øvrig.

Selv innen de ulike modellene er det mange variasjonsmuligheter. Valg av farger, materialer, vangetyper etc gir ulike uttrykk.

Se flere bilder av trappemodeller her.

Christiania svingtrapp 3
Christiania er en klassisk trappemodell. Her som 90-graders svingtrapp med buet klosstrinn i starten av trappen. Profilerte trinn og sneglehusstolpe. Mange flotte detaljer!

3. Åpen eller rett trapp

Et annet valg du som trappekjøper må eller kan ta, er om du ønsker en åpen eller en tett trapp. En åpen trapp har luft mellom trinnene. På en tett trapp derimot, er rommet mellom trinnene  tettet med et stusstrinn.

Om man velger tett eller åpen trapp har veldig mye å si for utseendet til trappa, og hvor dominerende den blir i rommet.

Lysmessig vil det også spiller en rolle. Mens en åpen trapp lar lyset flomme gjennom rommet, vil en tett trapp derimot stoppe lyset. Det kan også ha sine fordeler ved at trappa blir en tydeligere romdeler og hindrer innsyn/gjennomsyn. Designmessig gir en tett trapp et mer kompakt og solid inntrykk enn en åpen trapp.

En annen virkning av tett versus åpen trapp er lyden. En trapp med tette trappetrinn vil være mer lyddempende enn en åpen trapp. Dersom man i tillegg har tett rekkverk, og ikke spiler, vil det understreke effekten ytterligere.

Alma trapp 10
Trappemodell Alma har tette trinn og rekkverk av glass. Det er kun en veggvange (t.h.).
Innstemt Under Uten Vange
Valg av vange har stor betydning for utseendet til trappa. Her er det innstemt (t.v.), underliggende og vangeløs (t.h.).

4. Vangetype

I en trapp er det vangen som er det bærende elementet, som holder trinnene og rekkverket på plass. Det finnes fire hovedtyper av vanger, nemlig innstemt, underliggende, midtstilt underliggende og usynlig vange. Vangetypen har mye å bety for utseendet til trappa.

Ved innstemt vange ligger trinnene (innstemt) mellom vangene, og er det som har vært mest brukt tradisjonelt. Når vangen er underliggende, er trinnene plassert hvilende oppå to underliggende vanger. Og når det er midtstilt underliggende vange, er trinnene plassert på bare en vange, som ligger midt under trinnene. Når vangen er usynlig betyr det at vangen er skjult inni veggen. Det siste er perfekt for den som vil ha en så luftig og svevende trapp som mulig, og dette er mye brukt på moderne trapper. 

Les mer om vangetyper her.

Tuva 180 Repostrapp Vangelos
Trappemodell Tuva som repostrapp. Vangen, som er det bærende elementet i trappa, er bygd inn i veggen, og er dermed usynlig.

5. Materialer og overflate

Når man har valgt trappetype, trappemodell, åpen eller tett trapp, og vangetype, er det fremdeles mange muligheter for å gjøre personlige valg på sin trapp. Materialvalg og overflatebehandling er viktig både for utseendet, og for hvor slitesterk trappa blir. Av de enkleste endringene er overflatebehandling - folk velger maling eller beis som de vet vil passe med det øvrige interiøret.

En trapp er gjerne utsatt for hard bruk, og det er i trinnene at slitasjen blir synlig først. For å gi ekstra holdbarhet, er det lurt å velge hardtre i trinnene. Eik er et hardere treslag enn f. eks furu, og tåler dermed mer før det blir merker og hakk. Som furu kan eik leveres i ulike overflatebehandlinger, og man kan også forsterke overflaten ytterligere med et ekstra lag lakk.

Under ser du noen eksempler på tretyper og overflatebehandlinger.  

 • Ask 3Stav
  Ask 3Stav
 • Ask Helstav Kullsort
  Ask Helstav Kullsort
 • Bok 3Stav
  Bok 3Stav
 • Eik 3-stav
  Eik 3-stav
 • Eik 3Stav Kullsort
  Eik 3Stav Kullsort
 • Eik 3Stav Lys Gra
  Eik 3Stav Lys Gra
 • Eik 3Stav Lys Gra
  Eik 3Stav Lys Gra
 • Hvit Maling S0502N
  Hvit Maling S0502N

6. Starttrinn i trappa

Det første trinnet i trappen heter starttrinn, og her kan man få ulike typer. For å åpne inngangen til trappa kan man sette en stolpe inn på det første trinnet. Man kan også forlenge trinnet og gjøre det om til et såkalt klosstrinn – som kan være enten rett eller buet. Buet klosstrinn er mye brukt på de klassiske trappene som en ekstra flott detalj. 

 • Buet Apent Klosstrinn
  Buet Apent Klosstrinn
 • Buet Tett Klosstrinn Buet Sokkel
  Buet Tett Klosstrinn Buet Sokkel
 • Rett Apent Klosstrinn
  Rett Apent Klosstrinn
 • Tett Rett Klosstrinn
  Tett Rett Klosstrinn

7. Rekkverk til trapp

Rekkverk er i utgangspunktet gitt på de ulike trappemodellene, men det går an å gjøre tilpasninger. Noe som har kommet sterkt de siste årene er rekkverk i glass, som er mye brukt på moderne trapper. Trapperekkverk i glass gir et luftig inntrykk, og lar lyset flomme fritt gjennom rommet. Rekkverk med spiler i tre eller stål er også populært. Det gir også en letthet i rommet ved at man kan se mellom spilene, og lyset slipper og til mellom spilene. Et tett rekkverk gir et mer solid og kompakt inntrykk, og det er mye brukt på de klassiske og de mer tradisjonelle trappene. 

June Med Returgelender I Glass
Trappemodell June der høy vange fungerer som rekkverk på den ene siden. Returgelender i glass.

8. Barnesikring i trappa

Alle trapper skal ha barnesikring som hindrer at små barn kan falle mellom trinnene i en åpen trapp. En tett trapp har ikke behov for ekstra barnesikring under trinnet, ettersom trinnene allerede er tette. Barnesikring gjør at avstanden mellom trinnene mindre. Som trappekunde kan du velge mellom ulike typer barnesikring i trapp som gjør trappen trygg.

Standard barnesikring i trapp er en trelist under trappetrinnet som nesten går helt ut til vangen på hver side. Listen er festet noen centimeter fra fronten av trinnet. Det finnes også mulighet for barnesikring som går helt ut til vangen. Sikkerhetsmessig er alternativene like gode, men designmessig kan det være en smaksak hva man foretrekker.

Barnesikringen kan også gå kant i kant med trappetrinnet i front, slik at det blir trapp uten trappenese. Et alternativ til trelist under trappetrinnet, er barnesikring i rustfritt stål under hvert trinn.

 • Barnesikring Standard Detaljbilde
  Barnesikring Standard Detaljbilde
 • Barnesikring Rustfritt Stal
  Barnesikring Rustfritt Stal
 • Innstemt Vegg Frivange Barnesikring Uten Trappenese Standard
  Innstemt Vegg Frivange Barnesikring Uten Trappenese Standard
 • Innstemt Vegg Frivange Barnesikring Tett Mot Vange
  Innstemt Vegg Frivange Barnesikring Tett Mot Vange
Fennikel Rett Barnesikring Stal 3
Trappemodell Fennikel med barnesikring i rustfritt stål under trinnene. Vangene har oppsalede trinn, dvs at trinnene ligger oppå vangen.

9. Lys i trappa

Hvordan en trapp er utformet, vil gjøre noe med miljøet i et rom. Ikke bare når det gjelder det designmessige, men også når det gjelder lys og lyd. Mange husbyggere er opptatt av hvordan lyset flommer gjennom rommet, og i den forbindelse er det spesielt lurt å tenke på hvilken trapp man velger. En åpen trapp, der det er luft mellom trinnene, vil være mindre til hinder for at lyset slipper til. Rekkverk i glass vil forsterke dette ytterligere.  

Trappene kan også leveres med belysning, noe som har flere fordeler. Belysning av trappetrinnene gjør trappen til et tryggere møbel, og en opplyst trapp gir også en fin stemning i rommet. Den teknologiske utviklingen innen LED-lys har skapt nye muligheter, og belysningen kan f. eks være som LED innfelt i trappetrinnene eller LED-spotter innfelt i vangen eller på vegg.

Tuva Med Lys Crop
Trappemodell Tuva med lys under trinnene.
Sorlandet Med Lys
Trapperingens modell Sørlandet med LED-spotter innfelt i vangen.

10. Oppbevaring under trappa

Når man skal kjøpe trapp, er det også viktig å være klar over at det finnes løsninger for å kombinere trapp med ekstra oppbevaringsplass. For mange kan dette være svært kjærkomment. Man kan enten velge praktiske skapmoduler under trappa eller bod under trapp. For begge løsningene må trappa ha tette trinn, dvs at det ikke er luft mellom trinnene.

Skapmoduler under trapp er utmerket til en rett trapp. Det blir plass til flere moduler under trappa, og hver modul kan ha forskjellig innredning, som skohylle, garderobestang etc. slik at du virkelig får praktisk oppbevaringsplass.

Bod under trappa kan være en smart løsning til en tett svingtrapp. Rommet under trappa kan brukes som et lite minikontor eller som et sted der du oppbevarer klær som ikke trenger å henge framme. Mulighetene er mange.

Fennikel Rett trapp med Oppbevaring Hovedbilde
Trappemodell Fennikel med oppbevaringsmoduler under trappa.
Salvi 180 Svingtrapp Hvit med Bod
Trappemodell Salvi med bod under trappa.

Trappestudio

Dersom det virker overveldende og mye å sette seg inn i, så er et besøk i et av Trapperingens trappestudio et smart sted å begynne prosessen med trappekjøpet. Her er det utstilt mange trappemodeller slik at man kan prøvegå litt, og det blir lettere å se for seg hvordan trappa vil ta seg ut i din egen bolig. I trappestudioet ser man også ulike vangetyper, rekkverk, materialer og belysning i «levende» live. Lykke til med trappekjøpet – velg den trappa som passer perfekt hjemme hos deg, og husk at du skal ha trappa i mange, mange år!

Trappemanual

Se og last ned trappemanualen fra Norske trevarer. Trappemanualen beskriver gjeldende regelverk og gir anbefalinger som kan gi bedre løsninger enn det forskriften setter som minimumskrav.